You are here
Home > Trend >

Mit kell tudni a fenntartható építészetről?

fenntartható építészet

A fenntartható építészet fogalma ma már egyre többek számára ismert, hiszen olyan tartós és költséghatékony megoldásokat foglal magába, mint az alumínium nyílászárók, amelyek innovatív megoldásokat kínálnak a jövő számára. Nagy előnyük a tartósságban és a tökéletes szigetelési tulajdonságban rejlik, emellett igen könnyűek, és jól adaptálhatók a különféle zöld építészeti projektekbe.

Trendek a fenntartható építészetben

A fenntartható építészet a jövő útja, napjaink egyik meghatározó irányzata. Célja az energiahatékonyság jelentős növelése és ezzel párhuzamosan a környezeti terhelés csökkentése. Egyik fontos eleme, hogy egyrészt minimalizálja a további feldolgozásra alkalmatlan hulladékok mennyiségét, másrészt növelje a bontott anyagok újrahasznosítását. A fenntartható építészet számos trendet foglal magába, amelyek a jövőben az életkörülményeinket fogják nagymértékben meghatározni. Ezek a következők:

  • Zöldterületek
  • Környezetbarát, autómentes negyedek
  • A belső terek hűtésének természetes módszerei
  • Környezetbarát nyersanyagok és építőanyagok használata
  • Irodaépületek lakáscélú hasznosítása

A lakosság számára talán legismertebb trend az épületekkel szoros kapcsolatban álló zöldterületek tervezését jelenti, amelyek segítenek megakadályozni a belső területek, és a szabadidős területek túlzott felmelegedését. Illetve az épületekhez használt környezetbarát szigetelőanyagok, építőanyagok, és nem utolsó sorban az energiatakarékos nyílászárók, homlokzati rendszerek alkalmazása is egyre inkább a köztudatba kerül. Számos előnyös tulajdonságuk révén különösen az alumínium nyílászárók jelentenek innovatív megoldásokat a jövő számára.

Miért az alumínium a jövő egyik fő alapanyaga?

Az alumínium alkalmazásának egyik nagy előnye, hogy könnyen újrahasznosítható, így tökéletesen illeszkedik a fenntartható építészet célja közé. Számos olyan cég van az alumínium építési rendszerek piacán, amely elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, másrészt termékeik magas minőségi követelményeknek felelnek meg. A megoldások sokoldalúan felhasználhatók, így a modern épület egyszerre lesz környezetbarát és energiatakarékos.

Alumínium redőnyök előnyei

A műanyag redőnyökhöz képest az alumínium redőnyök ma még nem annyira elterjedtek, pedig az alkalmazásuk számos előnnyel jár. Nemcsak tartósak, és alacsony a karbantartási igényük, de jó az akusztikájuk, és jól alkalmazkodnak a különböző időjárási körülményekhez – hidegben a hőveszteségtől, nyáron pedig a felmelegedéstől védik meg a belső teret -. Ugyanakkor különféle megoldásokat is kínálnak: igénytől, és kialakítástól függően jól kombinálhatók jeladóval, időzítővel ellátott távirányítóval, akár intelligens otthonvezérlési rendszerrel. A redőnyrendszerek igény szerint kiegészíthetők akár szúnyoghálóval is.

Zsaluziák előnyei

Újépítésű otthonokban, különösen nagy ablakfelület esetén egyre gyakrabban alkalmaznak zsaluziát, amely egy rendkívül praktikus árnyékoló megoldás, és jól illeszkedik a modern építészeti trendekbe. A homlokzati redőnyök többféle változatban fordulnak elő, és egyedi és esztétikus megjelenést kölcsönöznek a homlokzatnak. Legnagyobb előnye, hogy a lamellák szöge a felhasználó igénye szerint változtatható, így a belső tér elsötétítése szabadon állítható. Például az Aluprof által kínált SkyFlow homlokzati árnyékoló rendszer könnyen vezérelhető akár teljes otthonvezérlési rendszert kezelő vezérpanelekkel. Bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://aluprof.com/hu.Használata rendkívül kényelmes, bárhonnan működtethető akár távolról is okostelefon, vagy tablet segítségével.

Top